Scuba diving este un sport subacvatic, în care scufundătorul utilizează un aparat autonom de scufundare numit în engleză scuba set, de la acronimul SCUBA, provenit din simplificarea extremă a expresiei self-contained underwater breathing apparatus, aparat care îi permite scufundătorului să fie independent de sursa de aer obișnuită (atmosfera) și să respire sub apă, pe durata scufundării și în limita volumului de aer conținut în butelia pe care acesta o ține în spate.

Scufundătorii poartă propria sursă de amestec de gaze folosit la respirație, de obicei aer comprimat; permițându-le o mai mare independență și libertate de mișcare decât cea a scafandrilor alimentați cu aer furnizat de la suprafață și mai multă rezistență subacvatică decât cea din scufundările libere. Deși utilizarea aerului comprimat este obișnuită, un nou amestec numit aer îmbogățit NITROX a câștigat popularitate datorită beneficiilor sale, din cauza aportului scăzut de azot în timpul scufundărilor repetate.


Istoria scuba diving-ului

In anul 1943 faimosul oceanograf Jacques Cousteau impreuna cu Emile Gagnan au inventat acvalungul (aparatul de respirat in apa). De atunci scafandrii au facut mult mai mobila aparatura si au revolutionat explorarea oceanelor. A avansat tehnologia in domeniul si echipamentul a devenit mult mai usor de folosit, mai sigur si mai accesibil pentru multe persoane care pot sa se bucure acum de aceasta aventura fascinanta.

 

Cine poate face scufundari?

Raspunsul este simplu – aproape oricine, atata timp cat starea de sanatate ti-o permite. Scafandru poate fi si un copil de 8 ani si tu poti fi intreaga ta viata, trebuie doar sa incerci acest sport sub supravegherea unui instructor autorizat sau sa urmezi tu insuti cursurile de scafandru.

           Folosind echipamentul de scufundare: masca, regulatorul, vesta compensatoare (BCD) costumul si labele ,poti explora lumea subacvativa. Scufundarile moderne sunt foarte sigure si usor de invatat. Toate tehnicile de baza pot fi invatate in 4 zile. O zi este necesara pentru partea teoretica si in 3 zile cu cate 2 scufundari in fiecare zi vei obtine calificarea de scafandru open water si te vei putea scufunda pana la 18 m. Dupa ce vei capata ceva experienta vei putea sa mergi un pas mai departe cu un curs de advanced open water ce-ti va permite sa te scufunzi pana la 40 m, adancime care seteaza si limita scuba diving-ului recreational.

           Fiecare are un motiv diferit pentru care face scufundari, dar majoritatea sunt de acord ca o fac pentru placerea de a descoperi lumea subacvatica, o lume ascunsa de noi care te-ar surprinde si pe tine.

       Fie ca vrei sa te relaxezi fotografiind pestii colorati, surprins de puterea si agilitatea unui banc de rechini sau ca acesta e jobul tau de a lucra sub apa, scuba divingul le include pe toate.

Cei mai multi scafandri sunt scafandri recreationali si acesta este tipul de scufundare care are ca scop distractia. Unii scafandri iubesc sa priveasca pestii si coralii si sunt multe zone specifice unde se fac astfel de scufundari. Dupa ce-ti iei licenta de scafandru o sa-ti completezi cursul cu toate specializarile incluzand: scufundarile nocturne, scufundarea in epave, scufundarile la adancime, navigatia, identificarea pestilor, naturalismul subacvatic, fotografia, videografia, scufundarile in pesteri, scufundarile prin gheata, scufundarile la altitudine si scufundarile cu aer inbogatit Nitrox.


Curs open water 

           Este primul nivel de calificare al scafandrului, si de aici incepe aventura in lumea subacvatica.

Cursul teoretic de specialitate, filmele de prezentare si activitatile subacvatice, toate sunt pentru a dobandi in conditii de siguranta, cunostintele necesare pentru a incepe o aventura adevarata.

Dupa absolvirea cursului cursanti primesc o diploma si un brevet international cu care au posibilitatea de a se scufunda pana la 18 metri.


Cerinte minime pentru inscrierea la cursul de Open Water

  • varsta minima pentru certificare 8 ani 
  • adeverinta medicala care sa ateste "Apt pentru efort fizic moderat"
  • cunostinte minime de inot


Ce contine:

  • 3 sedinte – curs de scufundari – teorie; prezentarea echipamentului de scufundari, tehnici de scufundari, aspecte legate de fizica si fiziologia scufundarii si a mediul subacvatic. La sfarsitul sedintelor de teorie vei sustine un examen test grila din materia predata.
  • 2 sedinte – curs de scufundari – bazin /piscina; asamblarea echipamentului de scufundare, respiratia sub apa prin detentor, golirea mastii de apa, insusirea flotabilitatii, dezechipare si echiparea sub apa.
  • 4 sedinte – curs de scufundari – apa deschisa (lac); coborare controlata, egalizarea presiunii a urechii medii, mentinerea flotabilitatii.